Wat is BCST

Hoe ziet een sessie er uit

Een BCST therapeut luistert eerst nauwkeurig naar de redenen van je bezoek. Het doel is om uit te vinden hoe je zelf je klachten begrijpt. Waar heb je precies last van? Wat is volgens jou de oorzaak? Daarna trek je je schoenen uit en ga je op de behandeltafel liggen, meestal op je rug. De practitioner houdt vervolgens je voeten vast, de onderkant van je wervelkolom, je hoofd en eventueel andere lichaamsdelen. Soms wordt er gepraat tijdens sessies, soms wordt het heel stil. Tot slot is er een korte uitwisseling.

Engelstalig filmpje over craniosacraal therapie

Respectvol

Lichamelijk gezien baseert de BCST zich op het ritme van de liquor cerebrospinalis, het hersenruggemergvocht. Craniosacraal therapeuten hebben geleerd dit ritme waar te nemen met hun handen. Het vereist nogal wat oefening: op het niveau van de liquor zijn zelfs de stoerste mannen gevoelig als babies.

Hedendaags

De medische wetenschap is in ontwikkeling. Steeds meer ziekten kunnen worden genezen.

Maar wat artsen zeggen over je lichaam komt niet altijd overeen met wat jij ervaart. Aan lichamelijke pijn zit altijd een psychisch aspect. Omgekeerd zit aan emotionele pijn ook altijd een lichamelijk aspect. BCST beschouwt lichaam en geest en gevoel en verstand als een bewegend geheel, waarbij het een niet belangrijker is dan het ander. 

Lichaamsgericht

Ieder lichaam is een wonder. Ook als je pijn hebt. Ook als je lijf niet doet wat je wilt. 

Ieder lichaam is altijd in beweging. Ook als je weinig energie hebt. Ook als je stijf staat van de stress. Je hart klopt, je bloed stroomt, je cellen regenereren.

Dit bedoelen we met Biodynamisch: elk mens is een levend organisme, altijd in interactie met verschillende eco-systemen. Ieder mens is onderdeel van een groter geheel.